Laat Je Vrienden Jezelf aan Je Eigen Waarden Houden

Ik weet natuurlijk dondersgoed wat bijdraagt aan mijn geluk maar het is soms moeilijk mezelf daaraan te houden. Gelukkig heb ik vrienden, familie en collega’s die me daaraan kunnen herinneren.

Ik weet bijvoorbeeld dat ik niet gelukkig wordt als ik vaak negatief ben. Dat is makkelijk gedacht maar ik betrap mezelf er toch wel eens op dat ik loop te mekkeren. Dat is soms het geval wanneer ik moe ben. Ik merk wel dat ik dan negatief was maar dat is vaak pas achteraf.

De Truc

De truc is dus dat ik voorkom dat ik negatief loop te doen. Helemaal voorkomen lukt niet echt hoewel dit wel een belangrijke waarde voor me is. Wat mij helpt is dat ik duidelijk aan sommige mensen laat merken dat ik het belangrijk vind dat ik niet negatief wil zijn.  Ik heb een tijdje geleden een paar vrienden en collega’s gevraagd mij te helpen. Ik heb ze gevraagd mij erop te attenderen wanneer ik slecht praat over mensen of gewoon negatief doe. Ik deed dit wel bij mensen die mijn waarden begrepen, respecteerde en mij wilde helpen. Het moeten wel mensen zijn die redelijk bewust leven en negativiteit kunnen constateren.  Onbewuste mensen hebben dit namelijk niet altijd in de gaten en gaan op zo’n moment mee in mijn negativiteit en zorgen er dus voor dat we in een negatieve spiraal terecht komen.

Praktijkvoorbeeld

De eerste paar keer dat iemand mij erop attendeerde was wel onwennig. Ik was namelijk een keer op het werk aan het klagen over het management. Een collega zei toen tegen mij dat ik niet zo negatief moest doen. In eerste instantie had ik niet eens door dat hij me wilde helpen mezelf aan mijn eigen waarde te houden. Ik was een beetje verontwaardigd dat hij mijn mening over het management niet wilde delen. Ik probeerde mijn standpunt zelfs meer kracht bij te zetten. Maar tijdens mijn tweede poging uit te leggen waarom ik gelijk had besefte ik ineens dat ik mijn collega zelf de opdracht had gegeven mij te waarschuwen wanneer ik me niet aan mijn waarde (niet negatief doen) hield. Ineens was mijn negativiteit verdwenen en er was plaats voor opluchting. Ik bedankte mijn collega die zelf ook blij was dat hij een goede daad had verricht. Ik was ook blij dat mijn tactiek hielp. Ik was trots op mezelf dat mijn doel om niet meer zo negatief te doen steeds dichterbij kwam. Ik had hulp in mijn directe omgeving.

Je Eigen Waarden

Het is sowieso belangrijk dat ik voor mezelf al mijn waarden die ik belangrijk vind op een rijtje zet. Deze waarden dragen bij aan mijn geluk. Positief zijn of in ieder geval objectief is een belangrijke waarde voor mij maar er zijn er nog meer zoals respect en gezondheid. Ik probeer me zoveel mogelijk aan deze waarden te houden en zal alleen maar waardering hebben voor mensen die me erop attenderen wanneer ik buiten mijn boekje (lijstje) ga. Ik zal ze absoluut gelijk geven en me niet verdedigen waarom het dit keer anders zou zijn. Ik weet dat ik nog steeds dingen doe die mijn geluk in de weg staan. 

Tip

Ik raadt iedereen dan ook aan om bij jezelf na te gaan wat je eigen belangrijkste waarden zijn die echt bijdragen aan een gelukkiger leven en dat je mensen vraagt je erop te attenderen wanneer je jezelf er niet aan houdt. Mensen die willen dat je gelukkig bent zullen je vast en zeker helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *