Beheer je Emoties met je Gedachten

Ik moet bekennen dat door mijn lange vakantie en al die feestdagen mijn zelfontwikkeling een beetje in de slop geraakt is. Natuurlijk ontwikkel ik elke dag wel maar daarvan was ik mij minder bewust. Door het vele uitgaan begon mijn oude ego weer mee te spelen. Ik verloor mijn waarden weer een beetje uit het oog. Gelukkig ben ik nu bewust genoeg om dat te beseffen.

Na lange tijd werd ik bijna weer overvallen door negatieve emoties. Kenmerken daarvan zijn voor mij een gevoel van ontevredenheid, doelloosheid, geen inspiratie, negativiteit etc. Begrijp me niet verkeerd want ik heb me kostelijk vermaakt, aan mijn sociale contacten, website en blog gewerkt en lekker uitgeslapen. Ik heb genoten van veel korte termijnpleziertjes. Na een tijdje slopen er toch negatieve emoties naar boven. Negatieve emoties zijn niet verkeerd maar wel een teken om aan mezelf te werken. Ik zie ze als een soort hint.

Bij mijn beste vrienden sta ik nu wel bekend als iemand die zich niet zo laat leiden door emoties. Ze geloven me nu wel maar vonden dat niet realistisch. Ik bedacht bij mezelf dat als ik zou hebben gehandeld naar mijn emoties ik de meeste vrienden niet meer had gekend dus ik stond achter mijn theorie. Het is natuurlijk weer niet zwart-wit. Ik heb natuurlijk net als iedereen emoties maar ik ga er gewoon anders mee om. Gelukkig zijn is volgens mij ook een emotie dus daar maak ik gretig gebruik van. Ik heb zeker begrip voor andermans emotie. Ik ben natuurlijk geen ongevoelige robot. Ik vind alleen dat het alsmaar voelen van extreme emoties en vooral negatieve emoties mijn geluk in de weg zit.

Omgaan met Emoties

Emoties zijn bij mij een gevoel in vooral mijn buik en borst . Ik voel me vooral bij negatieve emoties minder alert en mijn reacties op mensen zijn emotioneel geladen. Negatieve emoties kunnen sluimerend aanwezig zijn en plots opduiken. Wanneer dat laatste het geval is gaat er bij mij een alarmbel af. Er is voor mij dan werk aan de winkel. Het heeft zo goed als niks te maken met de situatie waarin of met wie ik verkeer maar met mezelf. Het is belangrijk dat ik deze emoties voel en niet wegstop. In mijn geval betekent dat mijn persoonlijke waarden niet in balans zijn. Het zou kunnen zijn dat ik op onregelmatige tijden naar bed ging, onregelmatig at (gezondheid), niet aan mezelf werkte (groei), ontevreden was (acceptatie) etc. Ik moest ervoor kiezen aan deze verwaarloosde principes te werken. Zo koos ik weer voor mijn geluk.

Wat ik dus wil zeggen is dat ik meer controle over mijn emoties heb dan over mensen en mijn omgeving. Mijn gedachten hebben daarnaast weer controle over mijn emoties. Mijn gedachten worden weer bepaald door mijn belangrijkste waarden. Deze manier van denken heeft dus invloed op mijn emoties. Mochten deze waarden mijn gedachten niet bepalen dan zal ik mijn waarden moeten aanpassen. Door het verbeteren van mijn waarden zal ik groeien en groei is een voorwaarde voor gelukkig zijn.

Ik zie sterk negatieve emoties als een vriend die mij aangeeft dat er wat aan de hand is

Wat ik dus absoluut niet moet doen is mijn emoties negeren. Ik moet ze observeren zonder te oordelen. Ik bekijk in welke situatie ik deze emoties voel. Ik volg de sterkste emoties want die geven aan dat ik een belangrijke waarde van mezelf niet naleef.  Wederom vooral negatieve emoties zijn hints die zullen leiden naar een oplossing. 

Ik weet dat het allemaal makkelijker gezegd is dan gedaan. Soms moet ik emoties een langere tijd doorstaan maar ik weet dat wanneer ik eraan werk deze uiteindelijk verdwijnen. Het helpt bewust te zijn van het feit dat ik in mijn leven keuzes maak en dat deze effect hebben op mijn emoties.  Het is niet makkelijk maar ik moest de juiste manieren weten.

Voorbeeld

Heftige en lange negatieve emoties veroorzaken stress. Stress is weer slecht voor je gezondheid. Als je kwaad bent op iemand dan doe je jezelf meer kwaad dan de ander. Helemaal als de ander niet weet dat je kwaad bent op hem of haar. Door je emoties te controleren en niet kwaad te zijn zal degene die misschien inderdaad iets fouts heeft gedaan zich ook sneller verontschuldigen i.p.v. zich verdedigen. Er is dan ruimte en tijd om te verontschuldigen.     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *